HTML

Zöldblog

Hírek, trendek, fejlesztések, be- fektetések és politika a green business területéről. Minden, ami zöld, minden, ami fenntart- ható.

Témák

Friss topikok

Archívum

Szenet a gyereknek!

2009.11.06. 20:26 Zöldblog

A mai rövid kis szösszenet egy oktatófüzetről szól a fiatalabb korosztály számára. A szinezőt a Nyugat Virginiai Szénszövetség adta ki, és a célja a gyerekek játékos úton történő oktatása a széniparról. A szövetség elnöki hivatalának egyik munkatársa a következőket nyilatkozta a kiadványról:

Sok iskolás akar többet tudni a szénről. Kiváncsiak rá, hogyan is hasznosítják. 

Jó szórakozást hozzá a hétvégére!

Lets Learn About Coal

Szólj hozzá!

Címkék: reklám szén

Al Gore választása

2009.11.05. 16:26 Zöldblog

November 3-án, kedden jelent meg az Egyesült Államokban az egykori demokrata párti elnökjelölt és alelnök Al Gore harmadik könyve, ami az Our Choice: a Plan to solve the Climate Crisis címet viseli, és a globális felmelegedés problémáját helyezi a középpontba. Állításainak mantrája tulajdonképpen ugyanaz, mint évek óta: az egyetlen hátráltató tényező a klímaváltozás elleni harcban a politikai akarat hiánya. A mű tulajdonképpen egy gazdagon ilusztrált kalauz, ami az elérhető technológiákat és a szükséges közpolitikai lépeseket mutatja be, amelyekkel Gore nézetei szerint korlátozni lehetne a ránk leselkedő klimatikus veszélyeket. A lehetséges eszközök közé sorolja az energiahatékonysági intézkedéseket a fogyasztás csökkentése érdekében, a megújuló energiaforrások további fejlesztését és a hozzájuk tartozó energiatároló tárolórendszerek kapacitásának bővítését, hogy a megtermelt energia ne vesszen el, és sokáig rendelkezésre álljon, valamint a kibcsátott széndioxid befogását és biztonságos tárolását. Az utóbbi témával kapcsolatban egyre több módszer lát napvilágot, ezért a következő napokban a Zöldblogon is olvashattok egy összefoglalót róla. A közpolitikai javaslatok a széndioxid-kiobocsátás szigorúbb adóztatásáról, környezetbarát cégek támogatásáról, és egy átalakított kvótakereskedelmi rendszerről szólnak. Új nyomatékot kap viszont a Kellemtlen igazságból (Gore előző könyve és az abból készült film) sokak által hiányolt népesedési probléma, és annak lehetséges megoldása. Az ezzel foglalkozó fejezet négy faktort említ, amelyek segítségével erőskezű politikai beavatkozás nélkül stabilizálni lehetne a bolygón élő emberek számát. Az iskoláskorú lányok szélesebbkörű oktatása, a nők szerepének erősítése a családban és a közösségeken belül, gyermekhalandóság csökkentése, a család méretének tervezése. Egy külön fejezet foglalkozik döntésképtelenség és a rövidtávú szemléletmód pszichológiájával, és az emberek azon jellemzőjével, hogy csak akkor képes a problémák kezelésére, hamár a saját bőrén érzékeli a krízist. Ezzel kapcsolatban viszont látja a remény csíráját, mert neurológusokra hivatkozva állítja, hogy agyunk elülső cortexében megtalálható a hosszútávú gondolkodás képessége, amely viszont más idegpályák gyakran kikapcsolnak. A mű konklúziója két forgatókönyvről szól: az egyik szerint az elkövetkező generációk egy horrorisztikus világból dühösen gondolnak vissza a cselekvést megbénító vitákra, míg a Gore által favorizált verzió szerint 2009-cel megindul egy hosszantartó nyomás, ami az új energiaforrások építéséhez és elterjesztéséhez vezet. 

Az alábbi videó egy félórás interjú Al Gore-ral a vadonat új könyvéről, és a klímavédelemről általánosságokban.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv klímaváltozás al gore

Mobil napelem - éppen ott, ahol szükség van rá

2009.11.04. 17:30 Zöldblog

 Todd Myers, az Egyesült Államok sűrgősségi irodájának, a Federal Emergency Management Agency-nek az egykori munkatársa saját tapasztalataiból ismeri a mobil áramtermelő szerkezetek fontosságát a mindennapi életben és vészhelyzetekben egyaránt. Az elektromos áram nélkül a kommunikáció, a világítás, a fűtés, a gyógyszerellátás és egyéb tevékenységek hiánya állhat elő, ami akár végzetes is lehet. Ahogy Mr. Myers fogalmaz: "addig nem vesszük észre, milyen fontos is az elektromosság, amíg nem szenvedjük el a hiányát. (...) és az a legrosszabb amikor egy szerencsétlenség során hiányzik, mikor sérültek és éhesek vagyunk, és nem tudunk biztonságba vonulni". A fenti problémát eddig hangos és szennyező dízelüzemű generátorokkal kezelték, de Myers tavaly alapított cége, a GreenTow a közelmúltban egy alternatív megoldással állt elő: a mobil napelemmel.

Az egység napelemekből, akkumulátorokból, a szükséges átalakítókból, valamint (végszügség esetére) egy dízel generátorból áll. Mindezek egy teljesen átlagos utánfutóa vannak építve, amelyet a cég szóvívője szerint egy V8-as motorral szerelt (kisteher)autó képes vontatni. Jelenleg három méretű utánfutóból lehet választani, amelyeket a megrendelő igénye szerint udnal felszerelni 8,4kW-tól egészen 15kW-ig terjedő teljesítményű panelekkel. Az ár 44.900USD-től (8,5 millió Forint) 119.900USD-ig (22 millió Forint) terjed. Az eddigi vásárlók között nemzeti parkokat, építőiprai cégeket, önkormányzatokat és magámfelhasználókat is találunk, jelenleg pedig tárgyalások zajlanak a fent említett FEMA-val és a Vörös Kereszttel is. A cég fejlődési potenciált az Afrikai kontinens elltásában látja, ennek érdekében pedig igények figyelembevételével fejleszti tovább a termékeit. 

1 komment

Címkék: mobil napenergia

A blogról

2009.11.04. 14:00 Gaaast

 A Zöldblog egy hiánypótló orgánummá kíván válni a magyar blogpalettán, amely egy egészen más nézőpontból mutatja be a zöld issue-kat. az eddigi felfogás szerint az emberek a környezetvédelemmel kapcsolatos témák kapcsán hosszú hajú tüntetőkre esetleg magukat összeláncoló aktivistákra vagy más szabotázsakciókra asszociáltak. A Zöldblog véleménye szerint ma már más helyet foglalnak el a társadalmi diskurzusban a ezk az ügyek, és ma ezt szemléletet egy honlap sem tudja közvetíteni. Elsődleges célomnak tartom, hogy megismertessem az olvasókkal a legújabb tiszta trendeket, fejlesztéseket és az azokkal kapcsolatos szabályozásokat. Mindezek segítségével kívánom elérni a második célt is, ami talán a  legfontosabb: próbáljunk ezentúl ne úgy tekinteni a környezetvédelemre és a környezetvédelmi intézkedésekre, mint egy szükséges és elintézendő rosszra, hanem lássuk meg bennük mind a pénzügyi, mind a társadalmi hasznot is, ahol többen vannak, akik profitálnak, mint akik veszítenek. Idő hiányában eleinte napi egy-két poszt megírását tervezem, melyeknek alapjait a linkek között szereplő oldalak tartalma fogja adni, az én összefogalásomban.

Amennyiben bárki részt szeretne venni a blog szerkesztésében, annak jelentkezését örömmel veszem. Jelentkezni a zoldblog@gmail.com-on lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: blog