HTML

Zöldblog

Hírek, trendek, fejlesztések, be- fektetések és politika a green business területéről. Minden, ami zöld, minden, ami fenntart- ható.

Témák

Friss topikok

Archívum

Al Gore választása

2009.11.05. 16:26 Zöldblog

November 3-án, kedden jelent meg az Egyesült Államokban az egykori demokrata párti elnökjelölt és alelnök Al Gore harmadik könyve, ami az Our Choice: a Plan to solve the Climate Crisis címet viseli, és a globális felmelegedés problémáját helyezi a középpontba. Állításainak mantrája tulajdonképpen ugyanaz, mint évek óta: az egyetlen hátráltató tényező a klímaváltozás elleni harcban a politikai akarat hiánya. A mű tulajdonképpen egy gazdagon ilusztrált kalauz, ami az elérhető technológiákat és a szükséges közpolitikai lépeseket mutatja be, amelyekkel Gore nézetei szerint korlátozni lehetne a ránk leselkedő klimatikus veszélyeket. A lehetséges eszközök közé sorolja az energiahatékonysági intézkedéseket a fogyasztás csökkentése érdekében, a megújuló energiaforrások további fejlesztését és a hozzájuk tartozó energiatároló tárolórendszerek kapacitásának bővítését, hogy a megtermelt energia ne vesszen el, és sokáig rendelkezésre álljon, valamint a kibcsátott széndioxid befogását és biztonságos tárolását. Az utóbbi témával kapcsolatban egyre több módszer lát napvilágot, ezért a következő napokban a Zöldblogon is olvashattok egy összefoglalót róla. A közpolitikai javaslatok a széndioxid-kiobocsátás szigorúbb adóztatásáról, környezetbarát cégek támogatásáról, és egy átalakított kvótakereskedelmi rendszerről szólnak. Új nyomatékot kap viszont a Kellemtlen igazságból (Gore előző könyve és az abból készült film) sokak által hiányolt népesedési probléma, és annak lehetséges megoldása. Az ezzel foglalkozó fejezet négy faktort említ, amelyek segítségével erőskezű politikai beavatkozás nélkül stabilizálni lehetne a bolygón élő emberek számát. Az iskoláskorú lányok szélesebbkörű oktatása, a nők szerepének erősítése a családban és a közösségeken belül, gyermekhalandóság csökkentése, a család méretének tervezése. Egy külön fejezet foglalkozik döntésképtelenség és a rövidtávú szemléletmód pszichológiájával, és az emberek azon jellemzőjével, hogy csak akkor képes a problémák kezelésére, hamár a saját bőrén érzékeli a krízist. Ezzel kapcsolatban viszont látja a remény csíráját, mert neurológusokra hivatkozva állítja, hogy agyunk elülső cortexében megtalálható a hosszútávú gondolkodás képessége, amely viszont más idegpályák gyakran kikapcsolnak. A mű konklúziója két forgatókönyvről szól: az egyik szerint az elkövetkező generációk egy horrorisztikus világból dühösen gondolnak vissza a cselekvést megbénító vitákra, míg a Gore által favorizált verzió szerint 2009-cel megindul egy hosszantartó nyomás, ami az új energiaforrások építéséhez és elterjesztéséhez vezet. 

Az alábbi videó egy félórás interjú Al Gore-ral a vadonat új könyvéről, és a klímavédelemről általánosságokban.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv klímaváltozás al gore

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldblog.blog.hu/api/trackback/id/tr491502797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása